Ekologiczne rozwiązania stają się coraz bardziej modne. Budowa przydomowych oczyszczalni i montaż paneli słonecznych jest już na porządku dziennym. Kolejnym wartym uwagi rozwiązaniem jest posiadanie przydomowej biogazowni. Nawet taka o niewielkich rozmiarach ma wiele zalet, o których powiemy za chwilę.
Jest to gaz, który uzyskuje się z surowców rolniczych, pozostałości przemysłu rolno-spożywczego (to, co wrzucamy do kompostownika), odpadów biodegradowalnych, produktów ubocznych rolnictwa i odchodów zwierzęcych. Materiały te, składowane w odpowiednich warunkach, fermentują do metanu. Metan uzyskany w taki właśnie sposób nazywamy biogazem.
Biogazownia jest konstrukcją, której główną częścią jest komora fermentacyjna. Wrzucamy do niej pozostałości z przemysłu rolno-spożywczego, które będą w niej fermentować, aż uzyskamy z nich metan. Następnym elementem jest komora, w której zbiera się metan oraz agregat kogeneracyjny, dzięki któremu możemy bezpiecznie podłączyć komorę z gazem do np. kuchenki gazowej i cieszyć się darmowym paliwem.
Przefermentowane biodegradowalne odpady są pozbawione uciążliwego odoru, więc można użyć ich jako wartościowego nawozu. Uzyskany metan wykorzystujemy do spalania w silnikach, ogrzewania, wytwarzania prądu czy po prostu jako gaz do gotowania w kuchni.
Rolnicy często decydują się na budowanie swoich własnych konstrukcji blisko domu, gdyż budowa biogazowni nie jest skomplikowana, opiera się na podstawach elektroniki i chemii.
Innym rozwiązaniem jest kupno gotowej już przydomowej biogazowni. Ich ceny są jednak wysokie, uzależnione od wielkości i mocy konstrukcji.
Koszty utrzymania i użytkowanie mikrobiogazowni nie generuje znaczących kosztów, jeśli gospodarstwo dostarcza własne substraty. Koszty inwestycji i urządzeń są duże. Budowa mikrobiogazowi uzależniona jest od skali i specyfiki przetwarzanych odpadów, które wymuszają wybór odpowiedniej technologii.
Cena instalacji biogazowni o mocy 10–40 kW mieści się w przedziale od 650 000. do 1100 000 złotych. Technologia staje się jednak z roku na rok coraz bardziej popularna, więc ceny maleją.
Technologia ta nie jest czymś nowym. Jest szeroko rozpowszechniona i wykorzystywana w Szwecji, Austrii czy Danii. W Polsce na razie nie znajduje szerokiego zastosowania, a szkoda, bo jest jedną z najkorzystniejszych metod pozyskiwania energii odnawialnej.
Pierwsza biogazownia rolnicza w Polsce została zbudowana i oddana do użytku w 2005 roku w Pawłówku. Rozwój biogazowni rolniczych jest dwukierunkowy: małe gospodarstwa rolne decydują się na mniejsze biogazownie o mocy elektrycznej do 500 kW, natomiast gminy stawiają na scentralizowane, duże biogazownie powyżej mocy 500 kW. W grę wchodzą również minibiogazownie o mocy elektrycznej do 100 kW, których montaż nie wymaga zgody na budowę ani koncesji na produkcję energii.
Zdj.główne: Artem Beliaikin/unsplash.com