Najprościej mówiąc, jest to urządzenie, które zamienia zwykłą wodę w wodę alkaliczną. Wiąże się to z wieloma korzyściami dla zdrowia.
Urządzenie to wytwarza jednak nie tylko wodę alkaliczną, nazywaną też wodą jonizowaną oraz „wodą żywą”. Poza nią z jonizatora otrzymuje się również tzw. wodę kwaśną oraz wodę srebrną. Różnią się one między sobą nie tylko posiadanym pH. Każdy typ ma ponadto własne i unikalne właściwości, które zostaną szczegółowo omówione w dalszej części artykułu. Najpierw należałoby może zadać sobie pytanie: jak działa taki jonizator? Otóż jest to bardzo prosty i w stu procentach naturalny mechanizm. Wprowadzona do urządzenia zwykła woda poddawana jest procesowi elektrolizy. Dzieje się to w dwóch osobnych komorach – jedna z nich podłączona jest do elektrody, nazywanej anodą, a druga do katody. W rezultacie woda znajdująca się w zbiorniku z tą pierwszą otrzymuje pH zasadowe (od 8 do 12 jednostek), a druga odczyn kwasowy (od 2 do 6 jednostek).
Skala pH wody (tłum. alkaline – alkaliczna, acidic – kwasowa, neutral – neutralna, natural water – woda naturalna).
Tak jak zostało wspomniane we wstępie, używanie jonizatora wiązać się może z wieloma korzyściami zdrowotnymi. Najwięcej plusów posiada oczywiście woda alkaliczna, którą nie bez powodu nazywa się „wodą żywą”. Jednak woda kwaśna oraz srebrna również posiadają swoje unikalne zastosowania.
Przede wszystkim woda jonizowana posiada pH zbliżone do płynów, które naturalnie występują w ludzkim ciele. Jako że podobne przyciąga podobne, woda ta jest dla nas najlepiej przyswajalna. Wpływa to na nasz bilans wodny, a w rezultacie na pracę niemal całego organizmu. Picie takiej wody może więc korzystnie wpłynąć na przykład na działanie układu odpornościowego. Wodę alkaliczną szczególnie poleca się osobom, które cierpią na zakwaszenie organizmu. Poza tym jest ona bardzo korzystna dla roślin. Nasiona nią podlewane mogą szybciej wykiełkować oraz zaowocować. Można nią także poić zwierzęta gospodarskie, jak np. świnie. Sprawi to, że będą zdrowsze, a woda korzystnie wpłynie na ich rozwój. W rezultacie będzie z nich można pozyskać dużo lepszej jakości mięso, mleko i inne produkty.
W przeciwieństwie do alkalicznej woda kwaśna niestety nie nadaje się do spożycia. Nie znaczy to oczywiście, że nie ma dla niej pożytecznych zastosowań. Można ją chociażby z powodzeniem stosować zewnętrznie. Likwiduje ona martwe lub uszkodzone komórki, a dodatkowo pełni funkcję środka antybakteryjnego. Można ją więc z powodzeniem stosować do dezynfekcji ran czy nawet całych pomieszczeń. Charakteryzują ją bardzo silne właściwości antyalergiczne czy antyseptyczne. Poza tym świetnie sprawdza się jako środek ochrony roślin.
Jest to ostatni typ wody, który powstaje w wyniku elektrolizy przeprowadzanej przez jonizator. Jest on wynikiem wzbogacenia wody jonami srebra z anody. Woda srebrna jest pomocna w leczeniu wielu dolegliwości. Z tego powodu nazywa się ją czasami najlepszym naturalnym antybiotykiem. Stosować ją można w przypadku większości infekcji bakteryjnych.
Jonizator do wody jest więc urządzeniem, o którym zdecydowanie warto pomyśleć. Powinno się przy tym zwrócić szczególną uwagę, jaką mocą i możliwościami dysponuje dane urządzenie. Niektóre jonizatory wyposażone są w specjalny port na minerały, który dalej pozwala wzbogacić naszą wodę.
Zdjęcie główne: Lisa/pexels.com